Žiaci základných a stredných škôl budú monitorovať životné prostredie

26.11.2009 Prešov

Pätnásť monitorovacích tímov zo stredných a základných škôl z celého Slovenska sa v utorok (24. 11. ) v Liptovskom Mikuláši zúčastnilo seminára pod názvom \"Občiansky monitoring životného prostredia\", ktorý bol ...
Organizuje ho Občianske združenie (OZ) TATRY a žiaci sa počas jedného dňa oboznámili so základnými poznatkami o stave vody u nás a vo svete. TASR dnes o tom informoval Rudolf Pado, predseda a projektový manažér OZ TATRY.
Študenti mali tiež možnosť spoznať niektoré strategické zákony a dokumenty, napr. o odpadkoch, o vodách, zákon o ochrane a využívaní poľnohospodárskeho pôdneho fondu a pod. Zoznámili sa tiež s metódami chemického a biologického monitoringu vodných tokov, s metodikou mapovania nelegálnych skládok odpadov, inváznych druhov rastlín, brehových porastov a riečneho koridoru, ako aj s metódami práce s verejnosťou.
Pado uviedol, že každá skupina dostala kompaktné laboratórium pre testovanie vody, odborné publikácie a pracovné listy. Tieto skupiny by mali byť v rokoch 2010-2012 schopné realizovať praktický monitoring životného prostredia v cieľovom okrese, regióne alebo zvolenom katastrálnom území.
OZ TATRY bude na základe podkladov, ktoré jednotlivé skupiny získajú, podávať podnety príslušným orgánom štátnej správy. Pado informoval, že projekt podporilo Ministerstvo školstva SR v rámci Enviroprojektov 2009 a Nadácia pre deti Slovenska z Fondu Hodina deťom.
 

Vyberte región